Jak wybrać dobre wino
Czym się kierować w wyborze wina
Nie każdy musi być koneserem lub wykwalifikowanym kiperem, by poradzić sobie doborem wina. By jak najskuteczniej wyeliminować błędy w jego wyborze warto poznać kilka zasad.
Wino dobieramy zgodnie ze swoimi preferowanymi smakami. Zasada ta jest logiczna i całkiem prosta, każdy z nas zdaje sobie sprawę jakie smaki lubi- słodkie, kwaskowate, cierpkie. W przypadku smaków słodkich najlepiej sięgnąć po wina słodkie lub półwytrawne. Wina słodko-kwaśne, to np. chateau partarrieu. Fan smaków łagodnych nie sięgnie po wytrawne wino, które zasmakuje komuś kto lubi mocną kawę bez mleka czy czekoladę.
Wina białe są zazwyczaj lżejsze niż wina czerwone.
- Wiek wina nie zawsze świadczy o jego dobrym smaku – wina przechowywane przez lata i długo leżakujące dostępne są raczej tylko w sklepach specjalistycznych oraz bezpośrednio w winnicach. W dyskontach warto zwrócić uwagę na datę butelkowania, gdyż większość tamtejszych win ma jedynie 2-3 lata przydatności do spożycia. Poza tym warto pamiętać, że w przypadku win białych- lepsze są te „młodsze”.
- Cena. Wysoka cena win luksusowych często jest zaporowa dla przeciętnego konsumenta. Jednak rynek winiarski oferuje szereg win w przystępnych cenach i świetnej jakości. Droższe wina świetnie sprawdzą się jako oryginalny i wystawny prezent.
- Czytanie etykiet – to bardzo istotna zasada, gdyż to tam zawarte są wszystkie niezbędne informacje o danej butelce:
- Nazwa wina lub posiadłości, winnicy czy szczepu winogron.
- Nazwa producenta.
- Apelacja – czyli zastrzeżone miejsce pochodzenia, w którym obowiązują rygorystyczne zasady uprawy. Zamiast apelacji może być też informacja czy to wino stołowe czy regionalne.
- Rocznik – często pomijana informacja w przypadku win stołowych lub gdy wino zawiera mieszane rocznikowo szczepy (takie wina to np. szampany).
- Zawartość alkoholu i pojemność butelki.
- Informacje dodatkowe np. czy wino leżakowało w beczkach.
- Denko butelki. Przyjęło się, że im głębsze jest denko butelki, a ścianki grubsze, tym wino jest lepsze, ponieważ ma mniejszą ekspozycję na światło. Jednak producenci win często wlewają do takich butelek wina gorszej jakości, wykorzystując tę wiedzę przeciwko konsumentom. w dodatku wklęsłe dno butelki to mit, nie ma ono żadnego wpływu na jakość trunku.
- Wino korkowe czy zakręcane. Różnica między korkiem, a zakrętką polega na przepuszczalności powietrza. Korek umożliwia dostawanie się powietrza do wnętrza butelki, w przeciwieństwie do zakrętki. Należy pamiętać, że jeśli wino ma zapach korkowy, czyli ziemisty, pleśniowy i nieprzyjemny, to wino zostało skażone.
- Dobre wino kupuje się u specjalisty. To ważna zasada, ponieważ w sklepach specjalistycznych jest odpowiednie naświetlenie i temperatura, w jakiej przechowywane są wina, co daje nam pewność, że ich jakość nie ulegnie obniżeniu.
Gdzie znaleźć specjalistyczny sklep?
Już w większości miast w Polsce znaleźć można sklepy specjalizujące się w sprzedaży win z wyższej i średniej półki. Importowane z wielu krajów w Europie i na świecie, czy produkowane w Polsce – przy odrobinie chęci szybko sprecyzujemy nasze winiarskie preferencje. Wina czerwone, wina białe, wina różowe, wina musujące i spokojne, szampany i wermuty – oferta jest tak bogata, że wybrać można nawet niejeden ulubiony trunek. Jeśli kupujemy dla siebie, to pamiętajmy, że przede wszystkim ma ono nam smakować. Metodą prób i błędów da się stworzyć listę preferowanych win, jednak kierując się powyższymi zasadami można ograniczyć błędy do minimum.
Sklep wina.pl prowadzi sprzedaż internetową i stacjonarną, a ich oferta rozszerzona jest również o akcesoria winiarskie, które sprawią, że każdy wybrany napój będzie w niezwykłej oprawie smakował wyjątkowo.